Mälarens Hurtigrutt - till Hjälmare kanal

Sällsamt skön skärgårdskryssning med lummig kanalresa
Längs färden över den sommarglittrande Mälaren passerar du under broarna vid Kvicksund och Kungsör, för att slutligen vika av in i Arbogaån och dess inlopp till Hjälmare kanal. Ett sällsamt omväxlande panorama du avnjuter från idel fönsterbord eller från soldäcket med sittplatser i första parkett. Det här är Mälarens Hurtigrutt - en smått episkt vacker sjöresa.
Under kryssningen finns möjlighet att köpa frukost, fika eller lunch i Havsörnens servering ombord. Vid Hjälmare Docka finns tid att spendera på besökscentret och dess café, beskåda slussningar och båtliv, och att strosa längs den grönskande kanalen. Njut med oss, och slussa gott.
Om Hjälmare kanal
Kanalen är nästan 14 kilometer lång och har en fallhöjd på 22 meter. Nio handvevade slussar ligger utplacerade på fem ställen. Vi slussar genom de första och angör sedan besökscentret vid Hjälmare Docka.
Vid Hjälmare Docka, kanalens torrdocka, finns gästhamn, café och det nyinredda besökscentrumet. Där får du ta del av historien kring Hjälmare kanal och dockan med interaktiva modeller, ritningar, kartor och bildspel. Här kan du också lära mer om naturen och djurlivet i området, och om kanalens kulturella betydelse. 
Hjälmare kanal byggdes under åren 1623 till 1639 med syfte att underlätta godstransporten mellan Bergslagen och Stockholm/Östersjön. Kanalen är Sveriges äldsta byggda vattenled.
 

Status:
Fullt